2010. február 1., hétfő

Reginald Garrigou-Lagrange: The Tree Ages of the Interior Life 2.

Reginald Garrigou-Lagrange: THE THREE AGES OF THE INTERIOR LIFE.

Ezek a lapok a könyv olvasása során készített jegyzeteimet tartalmazzák, amelyek ugyan tematikusan követik a könyv szövegét, többnyire azonban a számomra fontos részleteket emelik ki és nem adják feltétlenül az adott rész szisztematikus és részletes ismertetését. Az egész inkább csak azt a célt szolgálja, hogy kedvet csináljon másoknak is az eredeti szöveg olvasásához.

I. THE ONE THING NECESSARY - Az egyetlen szükséges dolog

A belsõ élet egyszerûen az, hogy az ember befelé fordul és megbeszéli önmagával azt ami foglalkoztatja.

A jóra törekvõ emberek esetében ez a befelé fordulás egyre inkább Istennel való párbeszéd lesz, amely során az ember önmaga helyett Istent állítja az élete központjába. Ez a folyamat maga a belsõ élet. Amelyben az egyetlen fontos dolog az, hogy az ember meghallja Isten szavát és aszerint éljen.

A belsõ élet: a lélek kapcsolata (élete) Istennel.

Vannak, akik azt gondolják, hogy elég éppen csak megmenekülni, nem kell szentnek lenni. Természetesen nem kell csodatévõ vagy az Egyház által kinyilvánított szentnek lenni, de a megmenekülés és a szentté válás ugyanaz, a mennybe ugyanis csak szentek vétetnek föl. Vagy itt a földön vagy a tisztítótûzben, de teljesen meg kell tisztulni, ahhoz hogy valaki bekerüljön a mennybe:

"A szentséghez nem szükséges sem különösebb intellektuális kultúra, sem nagy külsõ aktivitás, hanem csak az, hogy alapvetõen Isten által éljünk."

"Ahhoz, hogy megmentsük a lelkünket, egy dolog szükséges: hogy meghalljuk Isten szavát és aszerint éljünk. Ebben található a jobbik rész, amely soha nem vehetõ el a hivõ lélektõl, még ha minden egyebet el is veszít."

Nincsenek megjegyzések: